Joint ESENIAS and DIAS Scientific Conference and 9th ESENIAS Workshop: Species, ecosystems and areas of conservation concern under threat from the invasive alien species

23.09.2019 | 09:49

3-6 вересня 2019 року студентка кафедри зоології Наталія Дзизюк взяла участь у конференції «Joint ESENIAS and DIAS Scientific Conference and 9th ESENIAS Workshop: Species, ecosystems and areas of conservation concern under threat from the invasive alien species», що відбувалась у місті Охрид в Північній Македонії.

Охрид – це невеличке містечко, з населенням всього близько 40 тисяч людей. Воно розташоване на березі величезного Охридського озера, що іноді ще називають “Європейським Байкалом” через його глибину та не характерну для прісної водойми прозорість.

На конференції представлено головні презентації про:
роль паразитів у біологічній інвазії, океанізація риб чорноморської фауни, про Міжнародний спільний проект, документування паразитів Dreissena spp. у Євразії, інвазивні чужорідні рослини з негативним впливом на сільське господарство в регіоні EPPO, дії ESENIAS та DIAS щодо охорони загрозливих видів, екосистем та охоронних територій від чужорідних інвазивних видів, поширення інвазивних чужорідних видів, що стосуються Союзу (Регламент ЄС 1143/2014) по всій Європі з акцентом у регіоні ESENIAS.

Крім того працювали тематичні напрямки:
1. Інвазивні види їх особливості і тенденції;
2. Вектори та шляхи інвазивних видів;
3. Дунай як коридор для інвазивних видів;
4. Вплив часу на інвазивні види;
5. Попередження і менеджмент інвазивних видів;
6. Управління та обмеження IAS даних та деякі інші з низкою стендових доповідей.

На конференції представлена низка країн-учасниць – Грузія, Македонія, Греція, Туреччина, Італія, Бельгія, Болгарія, Румунія, Австрія та інші. Україну представляла делегація з 5 осіб, в якій були також Юрій Квач (Одеса), Людмила Лисогор, Мар’яна Прокопук та Ігор Давиденко (Київ).

Конференція пройшла на високому науковому рівні. Особливістю цієї конференції є те, що кожного року вона відбувається в іншому місті і країні. Наступного року вона відбудеться у Києві.

9_ESENIASDIAS_Book_of_abstracts-5WEB (1) – Alien species