Симпозіум з міжнародною участю «Сталі підходи до підвищення врожайності та харчової цінності пшениці» відбувся у Львівському університеті

04.07.2018 | 21:53

27 червня 2018 року у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського університету відбувся Симпозіум з міжнародною участю «Сталі підходи до підвищення врожайності та харчової цінності пшениці (Sustainable Approaches for Improving Wheat Yield and Nutritional Value)». Захід провели за підтримки Фонду цивільних досліджень і розвитку США (CRDF Global, проект OISE 16-62755-0//OISE-9531011) та Міністерства освіти і науки України.

Співорганізаторами Симпозіуму виступили кафедра фізіології та екології рослин біологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка та кафедра біології рослин Корнельського університету (США). Учасники наукового зібрання розглянули низку важливих питань, що стосуються перспектив підвищення врожайності пшениці (з повною програмою Симпозіуму можна ознайомитись на сайті біологічного факультету). У центрі обговорень були, зокрема, такі теми:

  • підходи до підвищення врожайності та харчової цінності пшениці;
  • дефіцит мікроелементів як обмежувальний чинник у формуванні продуктивності пшениці;
  • збільшення вмісту мінеральних мікроелементів у зерні шляхом біофортифікації;
  • Brachypodium як модель для вивчення поглинання та доставки мінеральних речовин до репродуктивних органів пшениці.

Учасників Симпозіуму привітали начальник науково-дослідної частини Львівського університету, доктор фізико-математичних наук, професор Юрій Плевачук, декан біологічного факультету Ігор Хамар та завідувач кафедри фізіології та екології рослин Ольга Терек.

У пленарній частині з ґрунтовними доповідями виступили професор Корнельського університету Марк Соррелс (Professor Mark Sorrells, Plant Breeding and Genetics at Cornell University), професор Корнельського університету, колишня випускниця кафедри фізіології рослин Львівського університету Олена Ватаманюк (Olena Vatamaniuk, Associate Professor at the Soil and Crop Sciences Section at Cornell University), завідувач відділу фізіології живлення рослин Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, член-кореспондент НАН України, професор Віктор Швартау, а також завідувачка лабораторії ярої пшениці Миронівського інституту пшениці ім. В.М.Ремесла НААН України, кандидат біологічних наук Світлана Хоменко.

З короткою інформацією про проект міжнародної співпраці «Сталі підходи до підвищення врожайності та харчової цінності пшениці» між Львівським національним університетом імені Івана Франка і Корнельським університетом, який фінансується Фондом цивільних досліджень і розвитку США (CRDF Global), виступили співкерівники проекту професор Олена Ватаманюк і доцент Наталія Романюк.

До обговорення проблем врожайності та механізмів формування поживної цінності зерна пшениці долучилися старший науковий співробітник Інституту фізіології рослин і генетики НАН України Людмила Михальська, доценти кафедри фізіології та екології рослин ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Баранов та Остап Пацула, науковий консультант ООО НВК «Квадрат» Ольга Капітанська, студенти й аспіранти Університету.

Матеріали симпозіуму з міжнародною участю «Сталі підходи до підвищення врожайності та харчової цінності пшениці» відбувся у Львівському університеті