Біологічні студії - Studia Biologica

English version Українська версія

Biol Studii 2016; 10(2): 33-44

Експериментальні роботи

Розробка способу отримання стабільних субстанцій для функціональних харчових продуктів на основі порошку кореневих бульб якона (Smallanthus sonchifolius Poepp. & Endl.) та дослідження їхньої цукрознижувальної активності у щурів

О. Горбулінська1, М. Хохла1, Г. Гачкова1, А. Зинь2, Р. Вільданова3, О. Шульга3, Л. Міщенко4, Н. Сибірна1

1 Львівський національний університет імені Івана Франка
вул. Грушевського, 4, Львів 79005, Україна
e-mail: Aleksaa82@gmail.com
2 Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України у Львівській області, вул. Збиральна, 24, Львів 79040,Україна
3 Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії імені Л. М. Литвиненка
вул. Наукова, 3а, Львів 70060, Україна
4Київський національний університет імені Тараса Шевченка
вул.Володимирська, 64/13, Київ 01601, Україна

Резюме

Запропоновано способи отримання стабільної субстанції для функціонального харчового продукту з цукрознижувальною і антиоксидантною дією на основі порошку кореневих бульб якона. Метою дослідження було розробити спосіб стабілізації субстанції, яка може бути основою функціонального харчового продукту з використанням кореневих бульб якона і дослідити зміни гіпоглікемічного ефекту водних суспензій кореневих бульб якона після стабілізації біокомплексом PS на моделі експериментального цукрового діабету. Стабілізовану основу функціонального харчового продукту отримували кількома способами: додаванням до контрольної суспензії поверхнево-активного біокомплексу PS у концентраціях 0,00001 г/мл, 0,00002 г/мл, 0,00003 г/мл в 1 мл суспензій і з використанням порошку кореневих бульб якона, який попередньо змішували з біокомплексом PS у концентрації 0,00001 г/мл води. У результаті проведеного дослідження було з’ясовано, що обидва способи отримання стабільних субстанцій для функціональних харчових продуктів забезпечують одержання агрегативно стійких суспензій. Застосування біокомплексу PS не впливає на стабільність досліджуваних субстанцій, але попереднє додавання до порошку біокомплексу PS є зручнішим для технології виготовлення капсульованих форм біопрепаратів. Додавання біокомплексу PS до суспензії кореневих бульб якона дає змогу підвищити точність дозування субстанції та збільшити біодоступність біологічно активних речовин. Це вказує більш виражена гіпоглікемічна дія стабілізованої форми суспензії.

Ключові слова: якон (Smallanthus Sonchifolius Poepp. & Endl.), біогенні поверхнево-активні речовини, Pseudomonas sp. PS-17, гіпоглікемічний ефект, експериментальний цукровий діабет

Повний текст: (PDF)