Моніторинг продуктів харчування та лікарських препаратів (Nutrition and Drug Monitoring)

Type: For the student's choice

Department: biochemistry

Lectures

SemesterAmount of hoursLecturerGroup(s)
1032Associate Professor Mariia Nagalevska

Practical

SemesterAmount of hoursGroupTeacher(s)
1016Associate Professor Mariia Nagalevska

Course description

Курс розроблено таким чином, щоб надати учасникам необхідні знання, обов’язкові для розуміння принципів фармакокінетики, пов’язаних з поглинанням, розподілом, метаболізмом, виведенням лікарських засобів та поживних речовин, базових принципів фармакодинаміки та кількісної оцінки впливу лікарських засобів та поживних речовин. У курсі буде розкрито основні принципи поглинання, розподілу, зберігання та виведення поживних речовин та патологічних станів на ці процеси. Тому у курсі буде представлено, як вплив харчового статусу, продуктів харчування та їх надходження на розподілення лікарських засобів та їх ефект, так і вплив лікарських засобів на харчовий статус, розподілення нутрієнтів та їх ефект.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

  1. Принципи взаємодії лікарських засобів та нутрієнтів.
  2. Вплив харчового статусу, продуктів харчування та надходження на розподіл лікарських засобів та їх ефекти
  3. Вплив лікарських засобів на харчовий статус, розподіл нутрієнтів та їх ефекти

Recommended Literature

Основна література:

1.     Boullata J. I., Armenti V. T. Drug-nutrient interactions. Humana Press, a part of Springer ScienceюBusiness Media, LLC, 2010

2.     Stipanuk M. Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition, 2nd ed. Philadelphia, PA: W.B. Saunders, 2006.

3.     Zempleni J, Daniel H (eds). Molecular Nutrition. Cambridge, MA: CABI Publishing, 2003.

4.     D. Heimburger, J. Ard Handbook of Clinical Nutrition 4th Edition Mosby 2006

5.     Eleanor Schlenker, Joyce Ann Gilbert Williams’ Essentials of Nutrition and Diet Therapy, Elsivier 2019

6.     Fleet J. Zinc, Copper and Manganese. In Stipanuk MH, Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition. Philadelphia: WB Saunders 2000

Додаткова література:

1.     Trissel LA. Handbook on injectable drugs. 15th ed. Bethesda, MD: American Society of Health-System Pharmacists, 2009.

2.     Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academy of Sciences. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.

3.     Holt GA. Food & Drug Interactions. Chicago: Precept Press, 1998

Materials

https://e-learning.lnu.edu.ua/course/view.php?id=3103