Академічна спільнота Львівського університету вшанувала пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

26.11.2023 | 20:58
Академічна спільнота Львівського університету вшанувала пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

24 листопада 2023 року академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка вшанувала пам’ять жертв однієї з найстрашніших трагедій в історії України – Голодомору 1932-1933 років. Традиційно студенти та викладачі виклали на площі перед пам’ятником Іванові Франку хрест із лампадок – символ страждань, які випали на долю нашого народу.

Після запалювання лампадок студенти, працівники та представники духовенства, схиливши голови в жалобній скорботі, вшанували жертв трагедії спільною щирою молитвою. Чин панахиди провів капелан Львівського університету отець Мар’ян Мисяковський.

«Сьогодні ми згадуємо пам’ять усіх цинічно вбитих українців. І наше завдання під час молитви – згадати тих, хто своє життя тоді і жертвує його  сьогодні, не забуваючи, що смерть цих людей не була марною. Завдяки їхній жертві кожен із нас пам’ятає і розуміє ціну хліба, ціну свободи, рідної мови та власної молитви. На жаль, сучасні покоління також змушені бачити тисячі жертв від ракет, бомб і різних знущань. Тож не забуваймо жертв минулого і наших сучасних Героїв», ‒ закликав присутніх отець Мар’ян.

«Традиційно академічна спільнота Львівського університету вшановує пам’ять жертв Голодоморів в Україні, зокрема наймасштабнішого 1932-1933 років, віддаючи шану тим, хто загинув за прагнення бути українцями. Ми запалюємо свічку і передаємо це тепло Захисникам і Захисницям, які сьогодні перебувають на східних, південних і північних рубежах України, адже знову змушені захищати нас від лютого російського агресора. На жаль, сьогодні ми знову стали свідками того, що у ХХ столітті довелось відчути українському народу через політику московських окупантів. Усі голодомори і голоди, тортури і знущання були націлені на знищення українців. Тому, сьогодні наша відданість і робота має бути спрямована на захист всього українського, а пам’ять – на вшанування жертв невинно вбитих українців», ‒ зазначив голова Первинної профспілкової організації студентів Микола Спересенко.

Також під час пам’ятної акції до усіх присутніх звернувся проректор із науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. «Щороку вся Україна і світ пам’ятає символічний день, коли вшановуємо невинно вбитих українців через Голодомор. І зараз, коли триває кровопролитна війна через російську агресію, вже, мабуть, ні в кого немає жодних сумнівів, що тоді, на початку ХХ століття, винищення українців справді відбувалось через тотальний, штучно створений голод, бо як і тоді, так і сьогодні, московський чобіт «топче» українську землю. Із початком повномасштабного вторгнення у планах росіян було знищити всю Українську Державу, щоб вона зникла із політичної мапи світу. У планах сучасної росії також був голодомор, спрямований на знищення українського народу. Свідченням цього є зернові проблеми і події на окупованих територіях. Тож вічна пам’ять українцям, які були замордовані в період Голодомору, а також студентам, викладачам і випускникам Львівського університету, які загинули в сучасній російсько-українській війні. Щиро молімося за їхні душі, пам’ятаймо, і передаваймо цю традицію майбутнім поколінням», ‒ закликав присутніх Володимир Качмар.

На завершення акції усі присутні виконали Гімн України.