Доцент кафедри мікробіології Тарас Перетятко – учасник 28 Української антарктичної експедиції

16.03.2023 | 19:12
Доцент кафедри мікробіології Тарас Перетятко – учасник 28 Української антарктичної експедиції

Неперервні дослідження на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді мають надзвичайну цінність для світової науки: деякі вимірювання там тривають ще з 1947 року і є найдовшими на континенті. Повномасштабне вторгнення росії в Україну не має перервати тяглості наукових пошуків, тож Національний антарктичний науковий центр готується до ротації зимівників 27-ї Української антарктичної експедиції, які працюють на станції майже рік. Нещодавно став відомий склад команди 28-ї УАЕ (2023-2024 рр.), до якої увійшов доцент кафедри мікробіології біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Тарас Перетятко.

Загалом до складу команди конкурсна комісія відібрала 14 учасників (до цього тривалий період їх було 12). Як зазначили у Міністерстві освіти та науки України, збільшення в експедиції науковців дозволяє підвищити кількість досліджень на станції, зокрема в межах багатьох міжнародних проєктів, в яких бере участь Україна. Так, серед 14 учасників, які складають 28-у УАЕ, є 9 вчених та 5 представників команди життєзабезпечення: лікар, кухар, дизеліст, механік і системний адміністратор.

«Відбір до команди цього року почався пізніше, зважаючи на виклики воєнного часу. Перший етап – подача документів, надалі вже відбувалася фахова співбесіда,  кандидати проходили медичну комісію, спілкувалися з психологом. Фінальні збори проходили у Києві, де нам створили умови частково замкненого простору, трохи наближені до тих, які на нас чекають в Антарктиді. Нам читали лекції з різних галузей науки, ділилися інформацією, яка необхідна для здійснення досліджень з геофізики, метеорології, біології на станції «Академік Вернадський», пояснювали побутові деталі життя на станції. А вже через декілька тижнів після відбору мене повідомили, що я став членом 28-ї УАЕ», – поділився спогадами про відбір Тарас Перетятко і додав, що важливим критерієм відбору стали не лише фахові навички, але й уміння кандидатів працювати в команді, вирішувати різноаспектні проблеми, реагувати на певні ситуації.

За словами науковця, взяти участь у відборі його мотивував науковий інтерес. Кафедра мікробіології упродовж багатьох років працює з мікроорганізмами, які вчені відділяють зі зразків, привезених з Антарктиди на замовлення. «Дослідження цих мікроорганізмів має важливе значення для науки не лише в межах України, але й усього світу. Мене зацікавила можливість не лише працювати із привезеними зразками, але й самому відбирати їх, мати змогу побачити їх візуально у природньому середовищі. Окрім наукових інтересів, які я переслідую як працівник кафедри мікробіології, також розумію, що зможу долучитися до важливих досліджень, які тривають на станції, і це теж мотивує та цікавить мене як вченого», – зазначив Тарас Перетятко.

Антарктична експедиція працюватиме за трьома науковими напрямками – геофізика, метеорологія, біологія. За словами Тараса Перетятка, вчені ставлять собі завдання як збереження неперервності досліджень, які тривають десятиліттями, так і намагатимуться внести у науковий пошук щось нове, актуальне в сучасних реаліях. Поміж іншого, до компетенцій доцента Університету входитиме вивчення різноманіття угруповань живих організмів, відбір зразків для подальших досліджень в Україні, зокрема на кафедрі мікробіології ЛНУ ім. Івана Франка.

Нагадаємо, раніше участь в УАЕ неодноразово брав доцент кафедри зоології Львівського національного університету імені Івана Франка Ігор Дикий, зокрема був очільником 24-ї експедиції. Про відкриття, які вдалося здійснити науковцям у 2019-2020 роках – за посиланням.