Експедиція в рамках міжнародного проєкту «Полісся – дика природа без кордонів»

31.05.2021 | 08:33

Протягом квітня-червня 2021 року відбувається експедиція в рамках міжнародного білорусько-українського проєкту Українського товариства охорони птахів «Полісся – дика природа без кордонів». Експертами-орнітологами протягом останньої декади квітня на модельних ділянках Полісся проведені синхронні обліки грициків великих Limosa limosa. З українського боку дослідження координує канд. біол. наук Ігор Шидловський, з білоруського – канд. біол. наук Павло Пінчук. Крім І. Шидловського до виконання робіт залучені випускники нашої кафедри – Юрій Струс (молод. наук. співроб. ДПМ НАНУ) та Микола Скирпан (співроб. ведмежого притулку «Домажир»). Ці обліки потрібні, щоб виявити території, які є важливими для існування грицика великого, виду птахів, що увійшов до нового видання Червоної книги України (4-е видання ЧКУ має бути опубліковане до кінця 2021 року). Згодом обстежені ділянки можуть бути включені до Смарагдової мережі – тобто, отримати особливий охоронний статус.

Великі грицики – це рідкісні птахи, які зупиняються у заплаві Прип’яті під час міграцій, частина з них – гніздяться на болотах Полісся. Найбільші скупчення під час міграцій відомі на луках поблизу міста Турова (Гомельська область Білорусі), де збираються тисячні зграї. В межах України відомі спостереження зграй лише до 70 особин. Проте, місця, де ці птахи зупиняються є важливими для їхнього ж збереження.

Протягом травня і першої половини червня експерти працюють над пошуком токовищ і обліками ще одного червонокнижного виду, який знаходиться на південній межі свого ареалу – баранця великого Gallinago media. У цьому році знайдено 8 нових токовищ, про які раніше не знали науковці. У червні метою проекту є відловити і закільцювати 10 особин баранця великого з метою започаткування вивчення їхніх міграцій та місць зимівлі. Для цього від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України отримано дозвіл на кільцювання 10 птахів цього рідкісного виду.

Проєкт «Полісся – дика природа без кордонів» працює вже другий рік. Його завдання – допомогти державам та громадам зберегти унікальні території, уповільнити зміни клімату, попередити обезводнення річок та всихання лісів. Для цього фахівці проєкту допомагають проводити дослідження, готувати наукові обґрунтування на створення нових заповідних територій – національних природних парків, заповідників, заказників, пам’яток природи. Значну частину Полісся пропонується оголосити біосферним резерватом, що сприятиме не тільки збереженню довкілля, а й культурної спадщини та розвитку економіки. При цьому будуть збережені традиційні види природокористування.