Імплементація державної програми охорони баранця великого – етап 1

03.12.2019 | 13:44

28-29 листопада 2019 року докторант кафедри зоології Ігор Шидловський взяв участь у робочій нараді та відкритті проекту LIFE17 NAT/PL/000015 «Імплементація державної програми охорони баранця великого – етап 1», які відбулися в с. Звєжинєц (Розточанський парк народовий, Польща).
У роботі наради взяли участь понад 40 осіб – представники різних орнітологічних товариств Польщі і двоє потенційних учасників проекту від України (Ігор Шидловський) та Білорусі (Павло Пінчук). Зустріч організована Любельським орнітологічним товариством (LTO).
Під час зустрічі виголошені доповіді про стан популяції баранця великого у Польщі та Східній Європі в цілому. Зазначений вид має південно-західну межу поширення, що проходить через територію Білорусі, України і Польщі. Орнітолог Міхал Корнілюк представив детальну доповідь щодо особливостей біології даного виду птахів та попередні результати досліджень за допомогою супутникових передавачів. Виявилося, що баранці великі зимують південніше Сахари, і часто летять туди безпосадковим польотом (без відпочинку). Зокрема, зареєстровано найтриваліший політ – 6 000 км, максимальну висоту польоту – 7 000 м і максимальну швидкість – 165 км/год.
У 2020 році заплановано розпочати спільні дослідження баранця великого в прикордонних районах на території трьох держав – Польщі, України та Білорусі.