ХХ Всеукраїнська наукова конференції «СТАН І БІОРІЗНОМАНІТТЯ ЕКОСИСТЕМ ШАЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ ТА ІНШИХ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ»

10.09.2024 | 12:36

5-8 вересня 2024 р. на базі біологічного факультету та Чорногірського географічного стаціонару Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася ХХ Всеукраїнська наукова конференції «СТАН І БІОРІЗНОМАНІТТЯ ЕКОСИСТЕМ ШАЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ ТА ІНШИХ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ».

У роботі конференції взяли участь учасники з 14 провідних наукових і навчальних установ Львова, Києва, Харкова, Тернополя, Мезина, Шацька, Одеси, Сум та інших міст.

На конференції у Львові було заслухано 21 усна доповідь з низки актуальних фундаментальних і прикладних питань зоології, ботаніки, мікробіології, екології, созології тощо. Учасники, які не змогли доєднатися до аудиторного формату конференції, мали змогу доєднатися онлайн.

Доповідачі підбили підсумки щорічного проведення конференції протягом двох останніх десятиліть, представили нові результати своїх флористичних і фауністичних досліджень, акцентували на необхідності застосування сучасних цифрових підходів у камеральних і натурних дослідженнях, наголосили на необхідності вивчення і моніторингу біоти урболандшафтів тощо. Акцентували увагу про нагальну потребу зміни парадигми антропоцентризму на біоцентризм. Слід також відзначити, що хоч значна частка з представлених досліджуваних територій класично й охоплювала природоохоронні терени поліських і карпатських ландшафтів, та все ж ними не обмежилася – у дослідженнях представлений також стан біорізноманіття екосистем Розточчя, Поділля, Наддніпрянщини, Слобожанщини, Північного Причорномор’я. Загалом у науковому збірнику конференції опубліковано 43 публікації, у підготовці яких взяли участь 89 авторів.

Протягом виїзної частини конференції на Чорногірський географічний стаціонар Львівського університету (смт Ворохта) відбулася пізнавальна екскурсія до оз. Несамовите (Чорногора) та на Високогірний біологічний стаціонар Пожижевська ім. К. Малиновського Інституту екології Карпат НАН України, де учасники конференції мали нагоду познайомитися з високогір’ям Українських Карпат, побачити його ландшафтне і біотичне різноманіття, зануритися в історію та сьогодення біологічних наукових досліджень, які проводять там науковці.

Збірник 2024