«Кольори білого континенту» у Львівському університеті: в Зоологічному музеї відкрили виставку світлин Сергія Глотова

29.02.2024 | 10:16
«Кольори білого континенту» у Львівському університеті: в Зоологічному музеї відкрили виставку світлин Сергія Глотова

27 лютого 2024 року у Зоологічному музеї Львівського національного університету імені Івана Франка відбулось відкриття виставки світлин біолога 27-ї та 28-ї Українських антарктичних експедицій Сергія Глотова «Кольори білого континенту». Презентації цих фотографій українського полярника днями також провели у США та Латвії. Захід має на меті не лише ознайомлення відвідувачів з красою крижаного контенту, але й містить благочинну складову: учасники подій мають змогу отримати «Листівки Незламності» зі світлинами антарктичних тварин та пейзажів за донати на допомогу Українській Армії.

До відкриття експозиції у Зоологічному музеї, переглянути яку можна до 10 березня 2024 року, долучилися студенти, науковці та працівники з різних факультетів й структурних підрозділів Університету, а також інші поціновувачі антарктичних миттєвостей, зокрема, учасниця 27-ї УАЕ Марта Дзиндра, а також дружина Сергія Глотова – Анастасія. А за допомогою онлайн-зв’язку зі станції «Академік Вернадський» до події приєдналися і самі полярники, разом із автором світлин.

Розпочав захід доцент кафедри зоології ЛНУ ім. Івана Франка, учасник чотирьох антарктичних експедицій, донедавна – військовослужбовець Ігор Дикий, який розповів присутнім про ідею фотовиставки, а також про її автора. «Сергій Глотов родом із Луганська, свого часу він був активним учасником Євромайдану в своєму рідному місті. Внаслідок російської агресії Сергій був вимушений переїхати до Львова, водночас займався волонтерством та допомагав нашим воїнам, які обороняли Луганський аеропорт. Виставка, яку ми сьогодні презентуємо, також є складовою волонтерської місії, адже присвячена не тільки Антарктиді, але й усім воїнам, як тепер захищають Україну на передовій», – підкреслив Ігор Дикий та детальніше розповів про можливість задонатити й отримати натомість листівку від полярників або ж вироби з пластикових корків у виглядів пінгвіна, які також своїми руками зробили учасники УАЕ.

Також Ігор Дикий поділився з учасниками заходу і власними спогадами про зимівлі та красу антарктичної природи, а також наголосив на важливості допомоги армії, яка у цей складний час потребує підтримки кожного українця. Так, усі виручені кошти з відкриття виставки передадуть на потреби 125 окремої бригади територіальної оборони, у якій боронив державу і сам Ігор Дикий. Детальніше про мотивацію воїна, особисті виклики повномасштабної війни і його бачення майбутнього України – у інтерв’ю.

До учасників події звернувся і декан біологічного факультету Ігор Хамар. «Львівський університет, зокрема біологічний факультет, в певному сенсі є постійним учасником українських антарктичних експедицій. Сьогоднішнє відкриття фотовиставки є багатозначним і дуже символічним, адже експозиція присвячена Збройним Силам України і демонструє, що українці, як далеко від дому вони б не перебували, є єдиними в нашій меті – наближені перемоги і підтримці наших воїнів», – зазначив Ігор Хамар.

Надалі слово надали і самим полярникам, відтак автор світлин, молодший науковий співробітник Державного природознавчого музею НАН України Сергій Глотов подякував учасникам заходу за цікавіть до Антарктики. «Щиро дякую усім присутнім за цікавість до полярної науки, до фотографії і до волонтерських і гуманітарних ініціатив. Ця виставка стала можливістю для мене поділитися враженнями від перебування в Антарктиді з усім світом. Антарктида – це неповторне місце, де немає однотипності, і я надзвичайно ціную всі моменти, які вдається зафіксувати через об’єктив. Фотографії, які ви зможете переглянути, зроблені в різні періоди року, і насправді, готуючи виставку, доводилось обирати з сотень вдалих кадрів. Сподіваюсь, вони подарують людям трохи позитивних емоцій у цей непростий час», – акцентував Сергій Глотов.

Також до розмови доєднався і старший науковий співробітник Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, який перебуває на станції «Академік Вернадський» з метою сезонних досліджень, Юрій Сумарук. Він розповів про власну наукову роботу в Антарктиді та поділився враженнями від життя на острові Галіндез. « Незважаючи на те, що ми далеко від України, кожен науковець в Антарктиці хвилюється за долю своєї Батьківщини, ми стежимо за всіма новинами і прагнемо наближати перемогу. Я вірю, що сьогоднішня подія стане одним з маленьких кроків, які допоможуть нашим воїнам здолати ворога», – додав Юрій Сумарук.

Доцент кафедри мікробіології біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Тарас Перетятко також привітав учасників події. «Я дуже радий, що виставка світлин Сергія Глотова знаходить своїх поціновувачів у різних куточках світу. Також щиро бажаю своєму колезі в майбутньому реалізувати велику мрію – презентувати таку експозицію у вже мирному українському Луганську», – зазначив Тарас Перетятко та розповів про дослідження, які тривають на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» та власну мотивацію вирушити в експедицію: «Основний фактор, який мотивував мене взяти участь у експедиції, – це науковий інтерес до дослідження мікроорганізмів Антарктики, а також розповіді колег-науковців, які вже брали участь в зимівлях. Мені хотілося і самому побачити крижаний материк на власні очі та побувати у цьому незвичайному середовищі». Детальніше про дослідження, які тривають на українській антарктичній станції, проблеми кліматичних змін та емоції від перебування на крижаному материку Тарас Перетятко розповів у інтерв’ю.

На завершення заходу усі присутні мали змогу оглянути світлини, на яких зображені мальовничі антарктичні пейзажі та улюбленці відвідувачів усіх виставок – пінгвіни, тюлені та інші тварини далекого півдня нашої планети. Також учасники заходу поспілкувалися з полярниками, розпитавши їх про нюанси участі у експедиціях, та обрали собі на пам’ять листівки, які надихатимуть на мрії про захопливі мандри, дослідження таємниць світу та пізнання довершеної краси природи.