Компанія “Microsoft” надала студентам та викладачам Львівського університету розширені ліцензії

03.10.2022 | 12:42

Сьогодні освітня сфера – це ще один метод боротьби із ворогом в часі повномасштабного вторгнення росії в Україну. На жаль, у воєнний час наші заклади вищої освіти не можуть повністю забезпечити очного навчання з міркувань безпеки, тож доводиться використовувати засоби дистанційного зв’язку. Впродовж останніх 5 років Львівський національний університет імені Івана Франка тісно співпрацює із компанією Microsoft. Саме завдяки ресурсам корпорації студенти та викладачі університету мають доступ до ліцензійних продуктів, що полегшує чимало інтернет-операцій та дозволяє заощадити кошти.

Нещодавно Центр мережевих технологій та ІТ-підтримки Львівського університету звернувся до Генерального директора “Microsoft Ukraine” Яна Пітера де Йонга із прохання надати нашому навчальному закладу можливість безкоштовно користуватися платними розширеними ліцензіями компанії. Як зазначає керівник Центру Василь Петришин: “Пройшло менше місяця – і Microsoft Ukraine дала схвальну відповідь на наше прохання. У цей нелегкий для країни час така підтримка з боку однієї із наймасштабніших компаній – це свідчення того, що цивілізований світ цінує український освітній простір та прагне допомогти нашим викладачам і студентам працювати зручно та якісно”.

Яка ж різниця між звичайними та платними розширеними ліцензіями? Із цим питанням ми знову ж таки звернулися до п. Василя Петришина, керівника Центру мережевих технологій та ІТ-підтримки: “Office 365 A1 – це безкоштовна вебверсія Office 365, яку можуть використовувати викладачі та студенти тільки через браузер із такими популярними програмами, як Outlook, Word, PowerPoint, Excel і OneNote. Платна, розширена, версія Microsoft 365 A3 або Microsoft 365 A5 містить усі функції A1, а також повний доступ до класичних програм Office і низки додаткових інструментів. Можна виділити основні переваги платної версії Microsoft 365:

  • Проведення нарад на щонайбільше 10 000 учасників за допомогою відеоподій у Microsoft Teams.
  • Використання Microsoft Kaizala для спілкування й керування завданнями для працівників навчальних закладів, студентів і батьків.
  • Оцінювання ризиків й аналіз потенційних загрози за допомогою Cloud App Security для Office 365.
  • Можливість для батьків і опікунів записуватися на зустрічі з працівниками навчальних закладів через Інтернет за допомогою Microsoft Bookings.
  • Можливість отримувати розширені персональні рекомендації за допомогою Аналітики Microsoft Viva (персональної аналітики)”, – пояснює Василь Петришин.

Із розповіді керівника Центру мережевих технологій та ІТ-підтримки відомо, що безкоштовні ліцензії у нас вже були, а от платні Університет отримав цього року у обсязі 3800 шт. Microsoft 365 A5 для працівників та 24000 шт. Microsoft 365 A3 для студентів після листа-звернення.

Відрадно, що університет матиме можливість користуватися перевагами платних ліцензій, адже це не лише можливість оцінити нові продукти, які надає Microsoft, а й апробувати їх безпосередньо в онлайн навчанні.