На базі Університету відбувся фінальний етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології

16.04.2024 | 21:29
На базі Університету відбувся фінальний етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології

З 8 по 12 квітня 2024 року у Львові відбувся заключний ІV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології. Інтелектуальні змагання проходили на базі біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка і Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу. У IV етапі олімпіади взяли участь 122 учні з 22 областей України та міста Києва, а саме 30 учнів 8 класу, 30 учнів 9 класу, 31 учень 10 класу та 31 учень 11 класу.

На відкриті ІV етапу Олімпіади до учасників із вітаннями звернулися директор департаменту освіти і науки Львівської обласної військовї адміністрації Олег Паска, декан біологічного факультету Львівського університету Ігор Хамар та заступниця директора з методичної роботи Національного центру «Мала академія наук України» Анна Грітчина. З умовами проведення олімпіади учасників ознайомила координаторка олімпіади, начальниця відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління загальної середньої освіти директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки, заступниця голови оргкомітету Світлана Фіцайло. Святковий настрій учасникам олімпіади подарували Народна капела бандуристок «Дзвіночок» Центру творчості дітей та юнацтва Галичини та спортивно-танцювальна студія сучасної хореографії «Відлуння».

Олімпіада включала 2 тури – теоретичний та практичний, метою яких було виявити рівень володіння учнями базовим навчальним матеріалом, практичними навичками та вмінням пов’язувати набуті теоретичні знання з практикою. Теоретичний тур олімпіади складався з одного етапу: тестові завдання групи А (з одним правильним варіантом відповіді), групи Б (кількість правильних варіантів відповіді від 1 до 5); тестові завдання групи В (кластерні тести). Завдання теоретичного туру виконувались учасниками впродовж 3 астрономічних годин.

Проведення практичного туру олімпіади на належному рівні забезпечив біологічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, НЦ «Мала академія наук України», безпосередньо члени журі, чиї авторські практичні роботи були запропоновані учасникам олімпіади для виконання. Під час проведення олімпіади учасники відвідали Зоологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка, зустрілися з цікавими людьми, зокрема з учасником і керівником кількох Українських антарктичних експедицій на станції «Академік Вернадський» доцентом кафедри зоології Ігорем Диким.

Організаційний супровід олімпіади здійснювали Департамент освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації і комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський обласний інституту післядипломної освіти».

До роботи у складі журі завершального етапу олімпіади з біології запросили  викладачів закладів вищої освіти з Києва, Івано-Франківська, Луцька, Ужгорода, Черкас, Сум, Тернополя, Ніжина, науковців Інституту харчової біотехнології та геноміки та Інституту зоології імені І.І.Шмальгаузена Національної академії наук України. Найбільшим у складі журі було представництво викладачів біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Крім цього, у складі журі працювали вчителі закладів загальної середньої освіти Києва, Хмельницького, Львова і Львівської області.

На урочистому закритті олімпіади з привітаннями до учасників звернулися президент Малої академії наук Станіслав Довгий, проректор з наукової роботи Львівського національного університету імені Івана Франка Роман Гладишевський, президент фармацевтичної компанії «Біофарма» Костянтин Єфименко.

Усі учасники IV етапу були відзначені сертифікатами та подарунками, а переможці отримали відповіді дипломи та призи. Учні, які вибороли І місця отримали премії та запрошення до літньої школи від спонсорів проведення міжнародного етапу олімпіади з біології – української фармацевтичної компанії «Біофарма», що спеціалізується на розробці та виробництві інноваційних високотехнологічних препаратів з донорської плазми крові людини.

Оргкомітет олімпіади висловив вдячність керівництву Львівського національного університету імені Івана Франка за сприяння в організації та проведенні змагань на високому організаційному рівні та звернувся з проханням до Департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації щодо заохочення працівників, задіяних до проведення олімпіади.