Семінарське заняття на тему «Потенційна шкода довкіллю, спричинена російською агресією»

30.05.2022 | 17:30

Злочини проти довкілля – частина воєнних злочинів. Теперішня війна в Україні призводить не лише до непоправних людських
втрат, але й до катастрофічних екологічних наслідків. За масштабами – це військово-техногенна екологічна катастрофа в Україні.
У довкілля потрапляють тонни токсичних речовин, що отруюють воду, ґрунт і атмосферу. Згідно з Женевською конвенцією, «заборонено застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або, як можна очікувати, завдадуть широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу».
З перших днів війни були зафіксовані обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, підпали лісів, підриви нафтобаз,
забруднення Чорного та Азовського морів. Пожежі на нафтобазах, АЗС, сміттєзвалищах, є факти пошкодження об’єктів тепло- та водопостачання
(каналізаційні насосні станції, фільтрувальні станції, водогони).
У зоні активних бойових дій розташовані атомні станції, морські порти, склади небезпечних відходів (мінеральні добрива, лакофарбові та паливно-
мастильні матеріали та ін.), промисловість, включно з хімічними та металообробними заводами. росія використовує ядерний, екологічний і
продовольчий терор, який загрожує безпеці у планетарному масштабі.
Саме на цьому акцентували увагу здобувачі вищої освіти кафедри екології біологічного факультету на семінарському занятті на тему «Потенційна шкода довкіллю, спричинена російською агресією» (24.05.2022 р.). Під час виступів аспіранти і студенти наводили приклади, які демонструють
всю критичність ситуації:

  • З перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в різних її районах під обстріли та авіаудари потрапляють мирні громадяни, дитячі будинки, лікарні та житлові райони, багато об’єктів інфраструктури й промислові об’єкти. В Україні є понад 1500 великих вибухо- та пожежонебезпечних об’єктів, на яких знаходиться понад 13,6 млн. т твердих і рідких вибухо- та пожежонебезпечних речовин.
  • росіяни завдали понад 30 ракетних ударів по нафтопереробних заводах і нафтосховищах в Україні. Це десятки тисяч тонн вивільнених в атмосферу шкідливих речовин, які вітри можуть переносити на території інших країн.
  • російські війська загрожують ядерною катастрофою цілому континенту: є відеодокази прольотів російських ракет безпосередньо над діючими ядерними реакторами Запорізької, Хмельницької та Південноукраїнської атомних станцій.
  • Маріуполю загрожує епідемічна катастрофа через хаотичні поховання людей та літні дощі. Каналізації у місті не працюють і вся стічна вода потрапляє у річки, море та джерела води. Крім гуманітарної катастрофи, місто стоїть на порозі спалаху інфекційних захворювань.
  • Забруднення річок внаслідок російської агресії також може торкнутися і сусідніх країн. Адже великі річки, такі як Дунай, Дністер, Прут, Тиса і Західний Буг розділяють кордони з країнами-сусідами – Польщею, Угорщиною, Румунією та Молдовою.
  • Військова діяльність росіян у Чорному морі вже впливає на сусідні країни. Наприклад, морські біологи Туреччини повідомляють про масову загибель дельфінів через використання Чорноморським флотом країни-агресора потужних сонарів.
  • Подальша блокада українських морських портів може спричинити світову продовольчу кризу та голод.
  • Цинічні дії російських військ загрожують безпеці всього європейського континенту.

Підсумовуючи виступи здобувачів вищої освіти, доцент кафедри екології Наталія Джура сказала: «Звичайно, що тільки після перемоги можна буде
організувати повноцінний моніторинг усіх складових довкілля: якості питної води у водогонах та криницях у прифронтовій зоні, стану поверхневих водойм та підземних вод, ґрунтів, атмосферного повітря, біорізноманіття (лісів, степів, фауни), стану сільськогосподарських об’єктів та угідь, об’єктів інфраструктури (каналів, доріг, трубопроводів та інше), стану управління відходами (промислових і побутових), відходів промисловості тощо.
Наразі екологи і науковці напрацьовують рішення і плани для відновлення деградованого і зруйнованого довкілля. Суспільство, яке обговорює і вирішує екологічні питання під час війни, приречене на перемогу і успіх»