ХІХ Всеукраїнська наукова конференції «СТАН І БІОРІЗНОМАНІТТЯ ЕКОСИСТЕМ ШАЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ ТА ІНШИХ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ»

08.09.2023 | 11:56

7 вересня 2023 р. на біологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася ХІХ Всеукраїнська наукова конференції «СТАН І БІОРІЗНОМАНІТТЯ ЕКОСИСТЕМ ШАЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ ТА ІНШИХ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ», присвячена 100-й річниці від дня народження Надії Степанівни Ялинської.

У роботі конференції взяли участь учасники з 15 провідних наукових і навчальних установ Львова, Галича, Харкова, Шацька, Івано-Франкового, Одеси, Сум, Житомира, Чернівців та інших міст.

На конференції було заслухано 16 усних доповідей з актуальних фундаментальних і прикладних питань щодо наслідків впливу воєнних дій на біорізноманіття України, домінування антропоцентризму у дослідженнях, питань ботаніки, зоології, екології, охорони природи тощо. Учасники, які не змогли доєднатися до аудиторного формату конференції, мали змогу доєднатися онлайн, в тому числі і доц. кафедри мікробіології Тарас Перетятко, який є учасником 28 Української антарктичної експедиції.

Доповіді стосувалися питань збереження біотичного різноманіття, моніторингу раритетних і фонових видів на природоохоронних територіях, відстеження шляхів розповсюдження інвазивних видів, а також актуалізації проблем і перспектив розвитку об’єктів природозаповідного фонду України. У науковому збірнику конференції опубліковано 34 публікації, у підготовці яких взяли участь 76 авторів.

Учасники конференції акцентували увагу на потребі комплексного підходу до екологічних досліджень, необхідності системного бачення проблеми збереження біорізноманіття. Наголосили на необхідності моніторингу поширення на території України інвазивних видів тварин, рослин та мікроорганізмів та вивчення їхнього впливу на аборигенну біоту. Окрема увага була приділена впливу війни та бойових дій на екосистеми.

Матеріали конференції 2023

Резолюція_2023