Студентка Університету Уляна Кирилів – призерка Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з біотехнології

26.04.2024 | 17:30

Здобувачка першого курсу другого (магістерського) рівня вищої освіти біологічного факультету за спеціальністю 091 Біологія (освітньо-професійна програма “Мікробіологія”) Уляна Кирилів здобула диплом ІІ ступеня на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з біотехнології у 2023/2024 н. р.

ІІ етап конкурсу відбувався на базі Національного університету харчових технологій. Для участі в конкурсі було подано 40 робіт з 16 закладів вищої освіти. Уляна представила роботу “Механізми деградації формальдегіддегідрогенази у метилотрофних дріжджів Komagataella phaffii” на секції “Промислова та екологічна біотехнологія”.

Роботу виконано на базі відділу молекулярної генетики та біотехнології Інституту біології клітини НАН України. ЇЇ присвячено з’ясуванню механізмів деградації в метилотрофних дріжджів Komagataella phaffii формальдегіддегідрогенази – цитозольного ферменту, що бере участь у засвоєнні метанолу (чи іншого спирту). Ці дріжджі використовують для отримання рекомбінантних білків, необхідних для фундаментальних і прикладних досліджень. Однією з невирішених проблем є стабільність таких білків. Тому дослідження механізмів деградації цитозольних білків є дуже важливим завданням.

Щиро вітаємо Уляну Кирилів та її наукових керівників – доцента кафедри мікробіології Львівського національного університету імені Івана Франка Андрія Галушку та наукову співробітницю Інституту біології клітини НАН України Олену Дмитрук із призовим місцем та бажаємо нових наукових і професійних здобутків!