У рамках підписаного меморандуму про співпрацю з міжнародним проєктом «Чисте повітря для України» на кафедрі екології встановлено станцію моніторингу забруднення повітря.

11.04.2024 | 13:27

У рамках підписаного меморандуму про співпрацю з міжнародним проєктом «Чисте повітря для України» на кафедрі екології встановлено станцію моніторингу забруднення повітря нового покоління «AirFreshMax», в основу якої покладена концепція «громадянської науки», яка стає популярною у всьому світі.

Проєкт «Чисте повітря для України» підтримує розширення громадської мережі моніторингу повітря EcoCity. Зараз це найбільша мережа, яка об’єднує понад 250 станцій в різних регіонах. Зокрема перші станції моніторингу повітря EcoCity були встановлені у Львові у 2019 році.

«Чисте повітря для України» поширює трансформаційний досвід Європейського Союзу та Чеської Республіки, залучає громадян, науковців та експертів до публічних кампаній, досліджень та спільних дій заради чистого повітря в Україні. Підтримує локальні природоохоронні ініціативи, розвиток громадського моніторингу довкілля, тематичні дослідження та підтримує співпрацю інституцій громадянського суспільства з академічними спільнотами.

Ініціювала розпочати співпрацю із проєктом «Чисте повітря для України» Наталія Джура, доцентка кафедри екології, яка ще минулого року брала участь у науково-практичній конференції «Можливості і перспективи використання автоматизованих систем моніторингу довкілля у навчальній і науковій діяльності» (23.05.2023 р.), а також у воркшопі «Моніторинг хімічної та радіаційної загрози в умовах війни» (9 червня 2023).

Завдяки отриманому інноваційному обладнанню здобувачі вищої освіти зможуть досліджувати якість повітря. «AirFreshMax» – це пристрій, який дозволяє здійснювати контроль та реєстрацію стану повітря навколишнього середовища: показники температури, вологості та концентрації пилу PM2.5 і PM10 в режимі реального часу. Крім мікрочастинок пилу (РМ2,5 та РМ10), «AirFreshMax» виконує моніторинг концентрації оксиду вуглецю (СО), діоксиду азоту (NO2), аміаку (NH3), рівня приземного озону (O3) та летких органічних речовин (TVOC, VVOC). Дана станція обладнана газорозрядним лічильником Гейгера-Мюллера, який визначатиме радіаційний фон.

Найближчим часом апробуємо новий інструмент від EcoCity «Кабінет дослідника»: формування вибірки онлайн-даних зі всіма розрахунками, візуалізацією та інформацією для кінцевого користувача.

Дякуємо експертам програми та засновникам мережі громадського моніторингу повітря EcoCity  за співпрацю і можливість використовувати дані автоматизованого моніторингу якості атмосферного повітря та радіаційного гамма-фону під час освітнього процесу і проведення наукових досліджень на кафедрі екології.

Дізнатися про якість повітря та радіаційний фон у вашій місцевості в реальному часі можна на карті EcoCity: https://eco-city.org.ua/

*Щоб отримувати оповіщення про радіаційну, хімічну небезпеку та якість повітря, можна завантажувати додаток EcoCity:

для Андроїд: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ecocity
(для iOS) https://apps.apple.com/ua/app/ecocity/id6473950551?l=uk