В межах Колекції культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків при кафедрі генетики і біотехнології запрацює нова лабораторія хімії і біотехнології природних сполук

11.05.2023 | 22:43
В межах Колекції культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків при кафедрі генетики і біотехнології запрацює нова лабораторія хімії і біотехнології природних сполук

Львівський університет продовжує реалізовувати широкомасштабну програму із модернізації та створення нових науково-навчальних інноваційних лабораторій. Зокрема, до відкриття нової лабораторії готується Колекція культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків, яка функціонує при кафедрі генетики та біотехнології біологічного факультету Університету. Лабораторія хімії та біотехнології природних сполук вивчатиме генетичний та біотехнологічний потенціал мікроорганізмів, як продуцентів біологічно активних сполук, зокрема антибіотиків, що включатиме біоінформатичні дослідження, хімічний аналіз мікробних вторинних метаболітів, пошук нових природних сполук тощо.

Водночас лабораторія стане своєрідним розширенням діяльності Колекції культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків – одного із провідних наукових об’єктів Львівського національного університету імені Івана Франка, який вже багато років є широко відомим в Україні та світі осередком наукових досліджень в галузі вивчення і збереження генетичних ресурсів. Ще до пандемії та повномасштабного вторгнення росії в Україну сюди навідувалися дослідники не лише з різних регіонів нашої держави, а й з європейських країн, Сполучених Штатів Америки та Японії.

Наукова вагомість Колекції зумовлена тим, що вона займається  системним дослідженням мікробного біорізноманіття природних біотопів України й Антарктики, формуванням однієї з найбільших в Україні колекцій генетичних ресурсів мікробного походження, створенням сучасних умов тривалого збереження біологічного матеріалу, включаючи ліофілізацію мікробних культур, дослідженням перспектив використання колекційних мікроорганізмів як продуцентів антибіотиків, створенням на їхній основі біопрепаратів для агрономії та харчової промисловості.  Зараз Колекція налічує більше 4 000 одиниць зберігання і постійно поповнюється.

Відтак, науковий об’єкт, який, до слова, внесено до переліку Національного надбання України, вже декілька років потребує розширення, що відкриє вченим перспективу для ще інтенсивніших та якісніших досліджень і наукових розробок.

Про перспективи та потреби нової лабораторії сьогодні, 11 травня 2023 року, поспілкувалися Ректор Університету Володимир Мельник, завідувач кафедри генетики та біотехнології і науковий керівник Колекції культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків Віктор Федоренко, завідувач Колекції Олександр Громико та проректор з навчально-виробничої та адміністративно-господарської роботи Василь Курляк.

Зараз на біологічному факультеті якраз завершують облаштування Лабораторії хімії та біотехнології природних сполук Колекції культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків.

Наразі у приміщеннях зроблені ремонтні роботи, встановлено нову електромережу, комунікації водопостачання та водовідведення, обладнано сучасну вентиляційну систему, якісне освітлення. Лабораторні приміщення під’єднані до дизельного генератора, що забезпечує автономне безперебійне електроживлення. Під’єднання до генератора має і серверний   блок, що забезпечить нову лабораторію, а також весь біологічний факультет безперебійним доступом до мережі Інтернет.

Частину сучасного наукового обладнання вже перемістили у нові приміщення, а решту встановлять після оснащення лабораторії новими меблями.

Завідувач Колекції, кандидат біологічних наук Олександр Громико наголошує, що створення нової лабораторії хімії та біотехнології природних сполук в Університеті має вагоме значення для сучасних наукових досліджень.

«Розбудова наукової інфраструктури має ключове значення для розвитку Університету. Унікальна Лабораторія хімії і біотехнології природних сполук буде осередком сучасних досліджень з генетики, біоінформатики, біотехнології мікроорганізмів, хімічного аналізу природних сполук. Апаратурна база лабораторії і кваліфікований науковий колектив дозволяє виконувати дослідження на рівні європейських лабораторій подібного спрямування», – розповідає Олександр Громико і додає, що колектив кафедри уже має значну історію виконання найрізноманітніших проєктів. Зокрема, йдеться про спільні проєкти з партнерами зі Саарландського університету (Німеччина), грант Фонду TREE Fund (США), гранти Українського наукового антарктичного центру в межах Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці, грант Національного фонду досліджень України тощо.

«На сьогодні ми відкрили уже понад 20 нових природних антибіотиків. Наші знання, вміння, а сьогодні і нова лабораторія за підтримки керівництва Університету дозволили нам започаткувати тривалу співпрацю з бізнесом, а саме із ТзОВ «Молочна компанія «Галичина». Також нова лабораторія буде прекрасною базою для практичної підготовки студентів і наукової роботи аспірантів не тільки кафедри генетики і біотехнології, а й всього біологічного факультету. Ми завжди відкриті до співпраці», – наголошує Олександр Громико.

Натомість Ректор Львівського університету Володимир Мельник зазначає, що осучаснення та відкриття нових інноваційних лабораторій – один із пріоритетів Львівського університету, реалізовувати який університетська спільнота намагається, незважаючи на труднощі, пов’язані із російським вторгненням.

«Ми усі добре усвідомлюємо, що без передових наукових досліджень не може розвиватися ні Університет, ні держава в цілому. Вчені Львівського університету зараз працюють над низкою досліджень і наукових розробок, спрямованих на протидію агресору та відновлення економічного і суспільного потенціалу України. Але для того, щоби наука була інноваційною і приносила користь, ми мусимо створювати належні умови для того, аби наші вчені могли сповна реалізувати потенціал своїх знань, ідей та досліджень», – наголошує Володимир Мельник.

Зазначимо, що упродовж останніх років у Львівському університеті модернізували, або ж заснували низку сучасних лабораторій, у яких тривають дослідження у галузях хімії, біології, комп’ютерних наук тощо.