В Університеті відбувся показ документально-ігрового фільму про Рудольфа Вайґля

17.03.2023 | 10:19

16 березня 2023 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся показ короткометражного документально-ігрового фільму «Приборкувач вошей – Рудольф Вайґль». Продюсер та режисер, випускник Львівського університету Едуард Занюк відзняв документальну кінострічку до 360-річчя ЛНУ ім. Івана Франка, а прем’єра короткометражного фільму на платформі «Youtube» відбулась у серпні 2022 року.

Двадцятихвилиний фільм присвячений Героям, які загинули у боротьбі проти російської орди у 2022 році. Стрічка розповідає про життєпис та феноменальний  науковий подвиг видатного імунолога Рудольфа Вайґля, звершення якого тісно пов’язані з Львівським університетом, і свого часу, без перебільшення, врятували увесь світ від тифу.

Перед показом фільму до представників академічної спільноти, які відвідали захід, звернувся Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. «В історії Університету є особистості, чиї досягнення покладені в основу європейської науки. Одним із таких людей є  лікар, біолог, імунолог, випускник та працівник Львівського університету Рудольф Вайґль. Важливо, що цікавим є не лише досягнення, яке здійснив Вайґль, але й сама постать науковця, природа творчої лабораторії Львівського університету. Реалізація фільму – це добрий крок, який ми здійснили спільно з нашим випускником Едуардом Занюком. Я переконаний, що проєкт варто продовжувати, адже ми маємо широке поле вагомих особистостей, про яких варто розповідати світу», – зауважив Володимир Мельник.

Проректор з наукової роботи Львівського університету, академік НАН України Роман Гладишевський акцентував на важливості популяризації постаті Рудольфа Вайґля як серед світової спільноти, так і серед українців. «Фільм, який ми сьогодні переглянемо, створений зусиллями випускників та працівників Університету. Рудольф Вайґль залишив людству унікальне відкриття світового масштабу – вакцину проти висипного тифу, яка врятувала мільйони життів. Ім’я науковця є широко відомим у академічному середовищі, а його життєвий шлях воістину заслуговує на захопливу екранізацію. Воїни захищають нашу державу на полі бою, а ми повинні докладати всіх зусиль до промоції України та Львівського університету на інтелектуальному, демократичному та культурному фронтах», – зазначив Роман Гладишевський.

Реалізована творчою компанією «Арт-Відео» стрічка «Приборкувач вошей – Рудольф Вайґль» є влучним поєднанням ігрової кінематографії і документалістики з елементами унікальної кінохроніки. Фільм змальовує історію львівського біолога, який зміг закласти підґрунтя для ефективної зброї проти епідемії висипного тифу.

Стрічка описує шлях Рудольфа Вайґля до Праведника народів світу, Командорського Хреста із зіркою ордена Відродження Польщі, Залізного хреста від імператора Вільгельма ІІ та ще численних нагород за власні професійні подвиги. Серед локацій для зйомок фільму використали  Наукову бібліотеку ЛНУ ім. Івана Франка та інші університетські приміщення, а до виконання ролей, окрім професійних акторів, долучилися студенти та працівники Університету.

Зокрема, наукова консультантка фільму, професорка та завідувачка кафедри мікробіології біологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Світлана Гнатуш продемонструвала цінні архівні плівки Лабораторії Рудольфа Вайґля, які їй передала родина професора. Історичні кадри були зняті соратником відомого винахідника Петром Радлом.

«Епідемії та пандемії завершуються тоді, коли біологи та лікарі добре роблять свою роботу. Я безмежно вдячна усім, хто долучився до створення фільму про вагому постать в історії науки загалом та Львівського університету зокрема – Рудольфа Вайґля, а особливу вдячність висловлюю режисеру Едуарду Занюку. Кожен, хто сьогодні присутній на показі фільму, є або буде випускником Львівського університету. Пам’ятаймо про це і працюймо на славу нашого Університету і на славу нашої України», – зазначила Світлана Гнатуш і пояснила присутнім принципи виготовлення вакцини від тифу, окреслила кропітку працю, яку здійснив Рудольф Вайґль для того, аби світ отримав порятунок від небезпечної хвороби.

Також за допомогою відео до усіх присутніх на показі фільму звернувся продюсер та режисер Едуард Занюк. Він подякував студентам та працівникам Університету, які сприяли створенню фільму і знімалися в епізодах. «Я вклоняюся усій команді, яка створювала цей фільм у непростих умовах воєнного часу, своїм викладачам та нашим воїнам, завдяки яким ми сьогодні можемо провести цей захід. Наше життя – це кількість зробленого за одиницю часу, тож я зичу нашому поколінню не боятися імпровізувати та помилятися, адже страшною є не помилка, а бездіяльність», – підкреслив Едуадр Занюк.

Опісля перегляду стрічки кожен охочий мав змогу поділитися своїми враженнями та думками. Зокрема, спогади про зйомки переповіли відеооператор фільму Володимир Косаревич, старший викладач кафедри туризму Юрій Зінько, який зіграв епізодичну роль у стрічці, та інші студенти і працівники, які долучилися до зйомок.

Варто додати, що творчий колектив вже повідомляв, що не збирається зупинятися на досягнутому. Так, розробники кінострічки вже в процесі створення сценарію для наступного епізоду – документальної історії про епохальну постать української історії, завідувача кафедри історії Львівського університету Михайла Грушевського.