В Університеті відкрили фотовиставку «Libricide. Фотодокази воєнних злочинів росії проти українських бібліотек»

04.12.2023 | 11:20

1 грудня 2023 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулося відкриття фотовиставки польського адвоката, волонтера і фотографа Адама Касперкевича «Libricide. Фотодокази воєнних злочинів росії проти українських бібліотек».

Польського колегу в Університеті привітала заступниця декана факультету журналістики Наталія Шайда, яка наголосила на важливості подібних заходів.

Слова вітання гостеві адресував також проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар, який подякував авторові виставки за самовіддану роботу, спрямовану на допомогу нашій державі у боротьбі проти російських окупантів. Проректор додав, що метою ворога є тотальне знищення українців, української історії та культури, а відтак праці Адама Касперкевича – ще один юридичний доказ злочинів росії.

Надалі перед присутніми виступив і сам автор світлин Адам Касперкевич, який розповів що відвідав Україну в перші дні повномасштабного вторгнення, а саме З березня 2022 року. Відтоді він документує злочини росіян проти української культурної спадщини.

Упродовж своїх поїздок в Україну Адам Касперкевич фотографував зруйновані будівлі бібліотек на українських територіях, які були тимчасово окуповані ворогом або були розташовані на лінії зіткнення, спілкувався з людьми, записував їхні історії. Ідеться, зокрема, про бібліотеки Харкова, Херсона, Бородянки. Згодом світлини, які зробив Адам Касперкевич, стали основою його проєкту «Лібрицид», ключовою метою якого є документування фактів руйнацій або повного знищення бібліотек внаслідок російської воєнної агресії.

Фотограф поділився щемливими спогадами про свої відвідини зруйнованих бібліотек та розповів про людей, з якими йому випала нагода поспілкуватися під час перебування в Україні. Окремо, Адам Касперкевич розповів і про Львів, поділившись враженнями від свого першого візиту до Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка, яка з перших днів повномасштабного вторгнення перетворилася на волонтерський осередок. Адам Касперкевич зазначив, що його вразила ця бібліотека, адже на початку війни вона перетворилася на місце, де збирали їжу, медикаменти та військовий одяг, у гардеробі бібліотеки висіли маскувальні сітки, сплетені на місці, а на полицях, замість книжок, стояли продукти харчування.

Зазначимо, що виставка, яка складається з двадцяти світлин, експонуватиметься у холі головного корпусу Університету до 9 грудня 2023 року.