З незламної України в крижану Антарктику: оголошено склад 28-ї української антарктичної експедиції

07.03.2023 | 15:21
Повномасштабне вторгнення рф не має зупинити українську науку, зокрема, продовження неперервних досліджень на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. Деякі ряди вимірювань тут тривають з 1947 року, є найдовшими на континенті і мають надзвичайну цінність для світової науки. Тому НАНЦ готується до ротації зимівників 27-ї УАЕ, які майже рік працюють на станції. Їх має замінити команда 28-ї УАЕ (2023-2024 рр.), склад якої нині вже затверджено.
Отже, якою буде нова українська експедиція в Антарктику🇦🇶?
✅️Продовжуючи позитивний досвід 27-ї УАЕ, конкурсна комісія відібрала до основного складу 14 учасників (до цього тривалий період їх було 12). Збільшення експедиції за рахунок науковців дозволяє виконувати більшу кількість досліджень на станції, зокрема, в межах багатьох міжнародних проєктів, в яких бере участь Україна.
🧑‍🔬👨‍💻Серед 14 учасників – 9 вчених (по 3 на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія) та 5 представників команди життєзабезпечення: лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін.
🙌У 28-й УАЕ порівну досвідчених полярників і новачків. Таке співвідношення сприяє ефективній передачі досвіду зимування: проведення цілорічних наукових досліджень та забезпечення функціонування станції.
😎Очолює експедицію один з найдосвіченіших українських полярників, для якого це буде рекордна десята (!!!) зимівля, – геофізик Богдан Гаврилюк. Він був керівником 26-ї УАЕ, яка після успішного виконання всіх завдань повернулася в Україну вже після початку повномасштабної війни, навесні 2022-го. Прибувши додому, Богдан одразу став на захист України, вступивши до лав Прикордонної служби. Дотепер він виконував завдання на півночі України, зокрема в Чернігівській області, а зараз повертається до не менш важливої місії – цілий рік забезпечувати роботу станції «Академік Вернадський».
🔄Ще одна особливість 28-ї УАЕ полягає в тому, що в ній буде троє учасників з попередньої, 27-ї УАЕ. Вчені – біолог Сергій Глотов (ви всі пам’ятаєте його чудові фото), геофізик Андрій Сопін і метеоролог Сергій Разумний – вирішили продовжувати свої дослідження на станції протягом наступного року і успішно пройшли конкурс. Це вперше в історії українських антарктичних експедицій одразу троє учасників залишаються зимувати на другий рік.
👨‍🔧👨‍🍳Також маємо констатувати, що нова експедиція складається суто з чоловіків. На жаль, цього року на конкурс подалося лише 5 жінок (для порівняння: торік кандидаток було 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору. Сподіваємося отримати більшу кількість заявок від жінок у наступну експедицію, адже останні 4 роки вони завжди входили до складу зимівель.
➡️Отож, оголошуємо список учасників 28-ї УАЕ і бажаємо їм успіху в ці буремні часи на найпівденнішому форпості України.
Керівник експедиції:
🐧 Богдан Гаврилюк – 1972 р.н., Радіоастрономічний інститут НАН України, м. Харків, геофізик (десята зимівля).
Біологи:
🐧 Сергій Глотов – 1986 р.н., Державний природознавчий музей НАН України, м. Львів (друга зимівля);
🐧 Вадим Ткаченко – 1992 р.н., Приазовський національний природний парк, м. Мелітополь, Запорізька обл. (друга зимівля);
🐧 Тарас Перетятко – 1981 р.н., Львівський національний університет ім. Івана Франка, м. Львів (перша зимівля).
Метеорологи:
🐧 Олександр Полудень – 1986 р.н., Український гідрометеорологічний центр, м. Київ (п’ята зимівля);
🐧 Дмитро Кричун – 1978 р.н., Авіаційна метеорологічна станція цивільна «Кропивницький», м. Кропивницький (перша зимівля);
🐧 Сергій Разумний – 1988 р.н., Центральна геофізична обсерваторія ім. Бориса Срезневського, м. Вишгород (Київська обл.) (четверта зимівля).
Геофізики:
🐧 Андрій Сопін – 1982 р.н., Радіоастрономічний інститут НАН України, м. Харків (четверта зимівля);
🐧 Андрій Олефір – 1996 р.н., Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ (перша зимівля).
Команда життєзабезпечення:
🐧 лікар Дмитро Мартиненко – 1990 р.н., м. Київ (перша зимівля);
🐧 кухар Андрій Бобров – 1988 р.н., Київська область (перша зимівля);
🐧 системний механік Олександр Милашевський – 1983 р.н., м. Чернігів (друга зимівля);
🐧 дизеліст Сергій Попрієнко – 1973 р.н., м. Кривий Ріг (перша зимівля);
🐧 системний адміністратор Сергій Салло – 1988 р.н., м. Кропивницький (перша зимівля).
На зображенні може бути: стоїть, імператорський пінгвін та текст