Функціональні харчові продукти та їхнє значення для здоров’я людини
Тип: На вибір студента
Кафедра: біохімії
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
1 | 3 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
11 | 32 | доцент Нагалєвська М. Р. |
Опис курсу
Курс розроблено таким чином, щоб надати учасникам необхідні знання, обов’язкові для розуміння сучасних уявлень про джерела, біохімічні властивості, закономірності метаболізму функціональних харчових продуктів та їх вплив на фізіологічні процеси в нормі та за різних патологічних станів та безпека біологічно активних інгредієнтів. Тому у курсі представлено як огляд концепцій винайдення і закономірностями застосування функціональних харчових продуктів, основні нутрієнтні (поживні) компоненти продуктів харчування, так і процесів та інструментів, які потрібні для встановлення участі нутріцевтиків та функціональних харчових продуктів в галузі охорони здоров’я та профілактики різних захворювань.
Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:
- Нутрієнтні (поживні) компоненти продуктів харчування.
- Нутріцевтики та функціональні харчові продукти в галузі охорони здоров’я та профілактики захворювань.
Метою вивчення вибіркової дисципліни «Функціональні харчові продукти та їхнє значення для здоров’я людини» є ознайомлення студентів із біологічно активними компонентами продуктів харчування, основними нутріцевтиками та функціональними харчовими продуктами в галузі охорони здоров’я та профілактики захворювань, основними закономірності молекулярних механізмів функціонування специфічних функціональних харчових продуктів для розуміння взаємозв’язку між молекулярною та хімічною структурою біологічно активних компонентів продуктів харчування з їх нутріцевтичним та фармакологічним впливом на здоров’я людини.
Тиждень |
Тема занять (перелік питань) |
1 | Функціональні харчові продукти. Історія та концепції.
Історія. Визначення поняття «функціональний харчовий продукт» та його обмеження. Особливості застосування функціональних харчових продуктів у порівнянні з фармацевтичними препаратами |
2 | Нутріцевтики та функціональні харчові продукти та їх класифікації.
Різниця між нутріцевтиками та функціональними харчовими продуктами. Класифікації нутріцевтиків. |
3 | Нутріцевтики та функціональні харчові продукти та їх класифікації.
Класифікації функціональних харчових продуктів |
4 | Біологічно активні вуглеводи.
Трегалоза. Полісахариди. Розчинні волокна (пектин, гуарова камедь, β-Глюкан ячменю і овесу). Нерозчинні волокна. |
5 | Біологічно активні вуглеводи
Резистентні крохмалі. Повільно засвоюваний крохмаль. Пребіотики. Поліфеноли, як пребіотики. Роль коротко ланцюгових жирних кислот в процесі запалення. |
6 | Біологічно активні ліпіди.
Масляна (бутанова) кислота. Середньо-ланцюгові жирні кислоти. Довголанцюгові жирні кислоти (мононенасичені жирні кислоти, поліненасичені жирні кислоти, омега-3 та омега-6 жирні кислоти. |
7 | Біологічно активні пептиди.
Методи виготовлення біологічно активних пептидів. Типові приклади харчових протеїнів. Антигіпертензивні пептиди. |
8 | Біологічно активні пептиди.
Протидіабетичні пептиди. Опіоїдні пептиди. Казеїнофосфопептиди. Кальмодулін-зв’язуючі пептиди. Пептиди з антиоксидантими властивостями. |
9 | Біологічно активні поліфеноли та каротиноїди.
Специфічні поліфенольні продукти (поліфенольні екстракти винограду та вина, ресвератрол, полі феноли яблук, куркумін, фітостероли, антоціани), каротиноїди (лікопен). |
10 | Нутріцевтики та їх роль в підтримці стану здоров’я та профілактиці захворювань.
Дієтичні волокна. Пребіотики та пробіотики. Омега жирні кислоти. Антиоксидантні вітаміни. Поліфеноли. Рослини та приправи. Мінерали. |
11 | Застосування нутріцевтиків при ожирінні, діабеті та метаболічному синдромі.
Фактори дієти, що сприяють здоровішому способі життя. Дієтичний режим обмеження калорій та його вплив на вагу та стан здоров’я. |
12 | Застосування нутріцевтиків при ожирінні, діабеті та метаболічному синдромі.
Основні харчові добавки при діабеті. Антиоксидантний та протизапальний ефект поліфенолів ягід. |
13 | Модуляція функцій мозку нутріцевтикими.
Участь омега-3 ненасичені жирні кислоти у старінні та функціонуванні мозку. Участь дієтичних добавок в терапії стресу, захворюванні Паркінсона та Альцгеймера. Нутрацевтики та функціональні продукти в попередженні психіатричних захворювань. |
14 | Участь нутріцевтиків у підтримці функціонування імунної системи.
Дієтичні добавки, нутріцевтики та функціональні харчові продукти в імунній відповіді (імуномодулятори). |
15 | Нутріцевтики та онкологічні захворювання.
Продукти природного походження в попередженні ракових захворювань. Інфекція Helicobacter pylori та фітохімічні речовини |
16 | Нутріцевтики та порушення сну.
Дієтичний жир та сон. Протеїни, вуглеводи, мікронутрієнти та сон. Вплив кофеїну та алкоголю на сон. |
Після завершення цього курсу студент буде:
знати головні проблеми і тенденції розвитку досліджень функціональних харчових продуктів; різні типи, основні закономірності структурної організації біологічно активних речовин у складі функціональних продуктів, особливості функціонування таких речовин при різних фізіологічних станах, потенційні прикладні аспекти застосування досягнень досліджень в галузі виявлення функціональних продуктів в біології та медицині;
вміти проводити системний аналіз характеру структурно-функціональної організації біологічно активних речовин при різних фізіологічних станах, аналізувати, описувати та пояснювати зміни фізіологічного стану організму у відповідь на застосування функціональних продуктів, застосовувати отримані знання для аналізу причинно-наслідкових взаємодій в процесі клітинного розвитку за умов норми та патології, орієнтуватися в принципових питаннях і теоріях сучасної клітинної біології, вміти самостійно проводити підбір та аналіз сучасної біологічної наукової інформації.
Рекомендована література
- Основна література:
- Bagchi, H.G. Preuss, A. Swaroop. Nutraceuticals and Functional Foods in Human Health and Disease Prevention // CRC PressTaylor & Francis Group. – 2016
- E. Aluko Functional Foods and Nutraceuticals // Springer Science+Business Media, LLC. – 2012
- A. Vattem, V. Maitin. Functional Foods, Nutraceuticals and Natural Products: Concepts and Applications //DEStech Pub li ca tions. ‑ 2016
- R. Ferguson Nutrigenomics and Nutrigenetics in Functional Foods and Personalized Nutrition // CRC Press Taylor & Francis Group. – 2014
Додаткова література:
- Alberts B., Johnson A., Lewis J., Raff M., Roberts K., Walter P. Molecular biology of the Cell, 5th edition. – Garland Science, 2008.
- Back M. Inflammatory Signaling Through Leukotriene Receptors in Atherosclerosis // Current Atherosclerosis Reports. – 2008. – Vol. 10. – P. 244–251
- Bruce Alberts Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter. Molecular biology of the Cell, 5th edition. – Garland Science, 2008.