Функціональні харчові продукти та їхнє значення для здоров’я людини

Тип: На вибір студента

Кафедра: біохімії

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
1124Нагалєвська М. Р.БЛО - 61м

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
1112БЛО - 61мНагалєвська М. Р.

Опис курсу

Століття, що почалося, має стати часом значних змін в науці про харчування та харчових технологіях. Це пов’язано з виникненням нового різновиду харчових продуктів, а саме фізіологічно функціональних, або коротко функціональних продуктів. Функціональні продукти ‑ це харчові продукти, що є частиною звичайного раціону, які крім поживних властивостей володіють здатністю позитивно впливати на ті чи інші функції організму, завдяки чому при їх регулярному вживанні знижується ризик виникнення хронічних захворювань. Вивчення дисципліни передбачає ознайомлення зі історією винайдення і закономірностями застосування функціональних харчових продуктів, розглянути основні нутрієнтні (поживні) компоненти продуктів харчування, встановити участь нутріцевтиків та функціональних харчових продуктів в галузі охорони здоров’я та профілактики різних захворювань. У курсі буде систематезовано доступні відомості щодо природних функціональних продуктів та основних функціональних інгредієнтів, сучасні можливості створення функціональних продуктів та досягнення в цій галузі українських та світових фахівців. У ході вивчення дисципліни демонструється значення та можливість практичного застосування окремих методичних прийомів, системних алгоритмів аналізу та понятійних елементів в галузі науки та інших сферах суспільної діяльності – медицині, тваринництві тощо.

Рекомендована література

  • D. Bagchi, H.G. Preuss, A. Swaroop. Nutraceuticals and Functional Foods in Human Health and Disease Prevention // CRC PressTaylor & Francis Group. – 2016
  • R. E. Aluko Functional Foods and Nutraceuticals // Springer Science+Business Media, LLC. – 2012
  • D. A. Vattem, V. Maitin. Functional Foods, Nutraceuticals and Natural Products: Concepts and Applications  //DEStech Pub li ca tions. ‑ 2016
  • L. R. Ferguson Nutrigenomics and Nutrigenetics in Functional Foods and Personalized Nutrition // CRC Press Taylor & Francis Group. – 2014
  • Alberts B., Johnson A., Lewis J., Raff M., Roberts K., Walter P. Molecular biology of the Cell, 5th edition. – Garland Science, 2008.
  • Bruce Alberts Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter. Molecular biology of the Cell, 5th edition. – Garland Science, 2008

Матеріали

Змістовий модуль 1. Нутрієнтні (поживні) компоненти продуктів харчування.

Функціональні харчові продукти. Історія та концепції. Історія. Визначення поняття «функціональний харчовий продукт» та його обмеження. Особливості застосування функціональних харчових продуктів у порівнянні з фармацевтичними препаратами.

Нутріцевтиків та функціональні харчові продукти та їх класифікації. Різниця між нутріцевтиками та функціональними харчовими продуктами. Класифікації нутріцевтиків. Класифікації функціональних харчових продуктів

Біологічно активні вуглеводи. Трегалоза. Полісахариди. Розчинні волокна (пектин, гуарова камедь, β-Глюкан ячменю і овесу). Нерозчинні волокна. Резистентні крохмалі. Повільно засвоюваний крохмаль. Пребіотики. Поліфеноли, як пребіотики. Роль коротко ланцюгових жирних кислот в процесі запалення.

 Біологічно активні ліпіди. Масляна (бутанова) кислота. Середньо-ланцюгові жирні кислоти. Довголанцюгові жирні кислоти (мононенасичені жирні кислоти, поліненасичені жирні кислоти, омега-3 та омега-6 жирні кислоти).

 Біологічно активні пептиди. Методи виготовлення біологічно активних пептидів. Типові приклади харчових протеїнів. Антигіпертензивні пептиди. Протидіабетичні пептиди. Опіоїдні пептиди. Казеїнофосфопептиди. Кальмодулін-зв’язуючі пептиди. Пептиди з антиоксидантими властивостями.

Біологічно активні поліфеноли та каротиноїди. Специфічні поліфенольні продукти (поліфенольні екстракти винограду та вина, ресвератрол, полі феноли яблук, куркумін, фітостероли, антоціани), каротиноїди (лікопен).

 

Змістовий модуль 2. Нутріцевтики та функціональні харчові продукти в галузі охорони здоров’я та профілактики захворювань.

Нутріцевтики та їх роль в підтримці стану здороввя та профілактиці захворювань. Дієтичні волокна. Пребіотики та пробіотики. Омега жирні кислоти. Антиоксидантні вітаміни. Поліфеноли. Рослини та приправи. Мінерали.

Застосування нутріцевтиків при ожирінні, діабеті та метаболічному синдромі. Фактори дієти, що сприяють здоровішому способі життя. Дієтичний режим обмеження калорій та його вплив на вагу та стан здоров’я. Основні харчові добавки при діабеті. Антиоксидантний та протизапальний ефект поліфенолів ягід.

Модуляція функцій мозку нутріцевтикими. Участь омега-3 ненасичені жирні кислоти у старінні та функціонуванні мозку. Участь дієтичних добавок в терапії стресу, захворюванні Паркінсона та Альцгеймера. Нутрацевтики та функціональні продукти в попередженні психіатричних захворювань.

Участь нутріцевтиків у підтримці функціонування імунної системи. Дієтичні добавки, нутріцевтики та функціональні харчові продукти в імунній відповіді (імуномодулятори).

Нутріцевтики та онкологічні захворювання. Продукти природного походження в попередженні ракових захворювань. Інфекція Helicobacter pylori та фітохімічні речовини

Нутріцевтики та порушення сну. Дієтичний жир та сон. Протеїни, вуглеводи, мікронутрієнти та сон. Вплив кофеїну та алкоголю на сон.